Zeven trainingsaccessoires voor betere resultaten

      Geen reacties op Zeven trainingsaccessoires voor betere resultaten

Halters en dumbbells aanwezig? Check. Power racks, banken en machines beschikbaar? Check . Als deze basisonderdelen aanwezig zijn is het tijd om te gaan trainen. Of toch niet? Het is belangrijk om jezelf ook persoonlijk goed uit te rusten met goede trainings- accessoires om de kans op blessures en andere ongemakken zoveel mogelijk te voorkomen. In dit artikel worden zeven training accessoires besproken en misschien wel het meest belangrijke: hoe ze te gebruiken.

Sommige van onderstaande training accessoires zijn belangrijker, dan de andere. Vergeet echter niet dat ook de ‘mindere belangrijke’ accessoires ervoor kunnen zorgen dat je progressie in de sportschool maakt (zwaarder gewicht tillen, betere houding of techniek)

1. Gewichthefschoenen

Naast het feit dat ze  zeer geschikt zijn voor mensen die wat houterige zijn (betere ondersteuning bij hurken, zijn  gewichthefschoenen  ook voorzien van een verhoogde hiel , meestal ongeveer 1 centimeter. Doordat de hiel verhoogd is zorgt ervoor dat de hak eerder naar voren neigt, dan naar achteren en zodoende is het mogelijk om meer rechtop te staan tijdens de squat.  Dit effect is vooral waardevol voor lifters met strakke kuiten , gezien ze anders meer naar voren moeten leunen om het kraken van de kuit te compenseren. De stijve ontwerp van deze schoenen helpt de botten recht te houden van de enkel naar de voet, zodat het gemakkelijker is om de knieën in de juiste uitlijning te houden op het moment van buigen. Een veelvoorkomende blessure tijdens het squatten van veel fitnessers en krachtsporters is dat de knie naar binnen buigt. De schoenen helpen dit te voorkomen.
De unieke kenmerken van gewichtheffen schoenen zijn een stevige basis en een verhoogde hiel , en vaak hebben ze ook een kruis riem voor extra stabiliteit. Er zijn kleine variaties in de hiel hoogte en het ontwerp van de hiel – sommige lifters beweren dat een houten hak is beter voor schokken. Sommige schoenen hebben een bredere voorvoet , maar goede schoenen heb je voor gemiddeld 80 euro. Alles daarboven is meer een kwestie van smaak.

2. Kniebeschermers

De belangrijkste reden waarom iemand kniebeschermers zou gebruiken is zodat ze meer gewicht kunnen tillen of meer herhalingen uit hun set kunnen persen, maar dat betekent niet dat ze je sterker maken. Kniebeschermers worden gedragen, omdat ze het maximale gewicht dat getild kan worden verhoogd. Dit komt doordat de uitvoering van de beweging in een snellere beweging wordt uitgevoerd, waardoor er minder elastische energie in de beschermer komt. (snapt u het nog?)

Het slechte nieuws is dat deze beschermers ervoor zorgen dat de beweging rond het heupgewricht wordt beperkt, waardoor er een grotere flexie in het kniegewricht en daarmee de integriteit van het kniegewricht ontstaat. Onderzoek toont aan dat , hoewel kniebeschermers  vaak worden gedragen om het kniegewricht te beschermen, ze in feite ervoor zorgen dat er een verhoogde wrijving ontstaat tussen de knieschijf en het onderliggende kraakbeen, omdat de beschermers comprimeren de knieschijf in het dijbeen comprimeren, waardoor er een verhoogd risico op letsel en knie pathologieën ontstaat, zoals artritis.

Tenzij je een competitief powerlifter of strongman bent zijn neopreen knie mouwen  een beter alternatief voor kniebeschermers. Deze hoezen houden de knie warm, dat helpt om de knie te smeren met gewrichtsvloeistof, zonder dat de beweging mechanica  verandert.

3. Krijt

Krijt absorbeert vocht om een stevige grip te bezorgen. Gebruik niet te veel kalk, want dit kan juist het tegenovergestelde teweeg brengen. Als de sportschool waar je traint het gebruik van conventionele krijt niet toelaat, dan zou een krijt bal een goed alternatief kunnen zijn.

4. Gewichtheffen handschoenen

Een nauwsluitende paar gewichthef handschoenen helpen om de grip te versterken, wanneer krijt niet is toegestaan in je sportschool. Handschoenen zijn een goed alternatief om blaren en eelt te voorkomen. Het is belangrijk om handschoenen te kopen die zweet voorkomen. Zweet zorgt juist voor mindere grip. Vingerloze handschoenen helpen de ophoping van zweet te voorkomen.  Leer en neopreen zijn meestal de beste materialen voor handschoenen . Handschoenen mogen niet worden gebruikt in Olympische gewichtshefoefeningen, zoals zij proprioceptie beïnvloeden.

5.  Gewichtheffersriem

Allereerst een waarschuwing: Gebruik een gewichtheffersriem alleen als dat echt noodzakelijk is. Een overmatig gebruik van een gewichtheffersriem zorgt ervoor dat je onderrug bijna niets hoeft te doen.  Spieren die niets doen worden zwakker, waardoor het probleem alleen maar groter wordt! Je spieren zijn gemaakt om samen te werken met andere spieren.

Een gewichtheffersriem wordt beschouwd als een essentieel instrument , vooral wanneer andere ondersteunende instrumenten worden gebruikt, zoals onder andere kniebeschermers. Het zorgt er bij zwaardere gewichten voor dat je onderrug minder belast raakt. De meeste riemen die zijn ontworpen voor het powerlifting zijn dik, ongeveer vier centimeter breed en dezelfde breedte helemaal rond. Een Gewichtheffersriem is ongeveer dezelfde breedte in de rug, maar de breedte versmalt aan de voorkant van het lichaam in de gesp gebied , zodat het niet te graven in de taille bij de lifter buigt. Er bestaan ook riemen die vergelijkbaar zijn met gewichtheffersriem, maar het verschil is dat deze zijn breder in de rug, Dit soort riemen zijn vooral populair onder lifters die rug klachten hebben.

6. Polsbeschermers

Polsbeschermers worden gebruikt om de polsen voor dringende of overhead oefeningen te ondersteunen. Lederen riemen zijn veiliger , maar elastische beschermers met klittenband zorgen voor de beste pasvorm.  Let wel: Polsbeschermers zijn er om je polsen te beschermen tegen letsel. Gebruik ze dus niet als je al last hebt van een blessure aan je polsen.

7. Ammoniak capsules

Ammoniak capsules hebben legitieme medische toepassingen en waren nooit bedoeld om sportieve prestaties te verbeteren , maar sommige lifters geloven dat ze duidelijk  helpen en hen in staat stelt om zwaardere gewichten te tillen. Wees er echter van bewust dat dit soort stoffen worden beschouwd als giftig, dus als je ze wel gebruikt (mocht je geen medische problemen hebben die het gebruik ervan zou verhindere) , gebruik ze met mate.

Wat is jouw favoriete trainingsaccessoires?

We zijn benieuwd wat jouw favoriete trainingsaccessoires is? Staat die van jouw er tussen? Laat het weten middels een reactie!