20 tips om vet te verbranden (deel 2)

      Geen reacties op 20 tips om vet te verbranden (deel 2)

Had je ook voor het jaar 2016 weer het goede voornemen om al het overtollige vet eraf te trainen, maar gaat het niet zoals het moet?  Laat die kilo’s je motivatie niet naar beneden halen. De meeste mensen hebben slechts een aantal belangrijke (en eenvoudige) tips nodig om hun lichaam om te toveren in een vetverbrandings-machine

In deze tweedelige serie ontvang je 20 tips om het vet van je lichaam te laten verbranden. Gebruik deze tips en begin vandaag nog met je transformatie! Mocht je deel 1 gemist hebben, dan kun je deze hier teruglezen.

11.) Carb Cycling

Het is zeker niet nodig om al je koolhydraten (pasta, rijst, broodwaren etc.)  uit je dieet te halen om gewicht te verliezen. Het is alleen een kwestie van je koolhydraten beter timen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: Verhoog je koolhydraat innamen op dagen dat je traint en verminder koolhydraten op rustdagen.

Carb cycling kan een betere methode zijn, dan zogenoemde low-carb diëten, omdat je stofwisseling sneller wordt verhoogd, bovendien hebben je spieren brandstof nodig om hard te kunnen en te blijven trainen. Eet voornamelijk Hoge glycemische koolhydraten.

12.) Verhoog je eiwit inname met 15 procent

Eiwitten hebben een thermisch effect, dat simpelweg inhoudt hoeveel energie er door het voedsel wordt verbruikt. Dit is de energie die het voedsel in de hele weg verbruikt.

Ongeveer 20-35 procent van de verbruikte calorieën uit eiwitten worden verbrand door de spijsvertering, in vergelijking met 5-15 procent met koolhydraten en 0-5 procent met vetten. Eiwit heeft ook een grotere eetlust onderdrukken eigenschappen, die u helpen kalmeren hongergevoel voordat ze beginnen. Eiwitten verteren langzamer dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat je langer ‘vol’ zit.

13.) Drink minstens drie koppen groene thee per dag

Overweeg om je frisdrank of koffie in de middag af te wisselen voor iets dat gezonder is. Antioxidant-rijke groene thee helpt niet alleen tegen het afweren van ziektes, maar daarnaast is aangetoond dat mensen die drie of meer kopjes per dag consumeren een hogere stofwisseling hebben.

14.) Eet twee keer per week zalm

Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die de vermindering van de totale lichaamsvet massa kan helpen bij het vergroten van de oxidatie van vet voor energy.6 (hele mond vol)

In de praktijk wilt dat dus zeggen dat twee keer per week ongeveer 150 gram zalm eten gelijk staat aan de totale hoeveelheid omega-3 vetzuren die je lichaam nodig heeft. Zalm zit daarnaast ook vol met eiwitten, vitaminen B, en bevat 100% van je dagelijkse behoefte van vitamine D.

15.) Voeg kokosolie aan je dieet toe

Van alle vetsoorten is kokosolie is de enige die een thermische effect veroorzaakt vergelijkbaar met eiwit. Gewoon eten helpt je lichaam meer calorieën te verbranden! Kokosolie bevat ook middellange-keten triglyceriden, die onmiddellijk kan worden gebruikt als energiebron in het lichaam, wat resulteert in meer vetverlies.

16.) Eet walnoten

Walnoten en andere producten met omega-3 vetzuren hebben de gezonde eigenschap dat ze stress verminderen. Door stress heb je sneller honger, en honger kan onder andere buikvet tot gevolg hebben. Stress wordt bovendien in talloze onderzoeken direct gelinkt aan een toename van je buikvet. Walnoten zullen dus niet per se buikvet verbranden, maar beperken het vet rond je buik wel.

17.) Doe geen boodschappen op een lege maag

Een van de belangrijkste tips voor mensen die boodschappen gaan doe: Eet ervoor. Mensen die hongerig de supermarkt ingaan zwichten sneller voor lekkernijen. Onderzoek laat zien dat we meer calorieën in ons winkelmandje leggen wanneer we honger hebben. Maak daarnaast ook een boodschappenlijstje voor je weg gaat. Mensen die zonder lijstje de supermarkt in lopen, kopen meestal meer dan nodig is. Daarnaast is de kans groter dat je met ongezonde lekkernijen de supermarkt uit gaat. Mensen die met een lijstje de supermarkt in gaan hebben een ‘doel’ en gaan daar op af en laten onnodige boodschappen staan.

18.) Slaap voldoende

Als je onvoldoende slaapt, maakt je lichaam meer cortisol aan, een stresshormoon dat je eetlust versterkt. Bovendien heb je als je erg moe bent al snel minder wilskracht om nee te zeggen tegen iets wat je anders makkelijk zou kunnen laten staan. Dus zorg voor voldoende slaap!

19.) Spice it up

Kruidig (pittig) voedsel bereid met pepers of met hete saus doen meer dan alleen het verwarmen van je mond. Ze bieden ook een aantal vrij ongelooflijke voordelen op het gebied van vet-verlies en kunnen het zogenaamde jojo effect tegengaan! Deze voordelen komen allemaal door een natuurlijke plantaardige chemische stof genaamd capsaïcine.

Capsaïcine is de natuurlijke chemische stof in hete pepers, zoals cayennepeper. Deze stof zorgt voor de scherpe smak. De scherpe smaak is een product van hoe capsaicin reageert met receptoren in de mond. Onderzoekers hebben zelfs een eenheid ontwikkeld om aan te geven hoe scherp (pittig) specifieke pepers zijn. De eenheid die daar voor gebruikt wordt heet de Scovilleschaal, in het Engels beter bekend als the ‘Scoville heat unit’(SHU)

Terwijl een peperoncini islechts een paar honderd Scoville eenheden bevat, kan een Jalapeno peper zo hoog zijn als 8000 Scoville eenheden. Habanero chili pepers kan zo hoog als 350.000 Shus, met enkele van de heetste pepers ter wereld komen op bijna 1.500.000! Rechtshandhaving-grade pepperspray is ongeveer 5 miljoen Shus. Een gerecht wordt door de gemiddelde Vlaming en Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden, dus kan je nagaan hoeveel dat is

20.) Geef jezelf eens vrijaf

Gezond eten en sporten is goed, maar geef jezelf (om de paar maanden) ook eens een paar dagen vrijaf. Eet waar je trek in hebt, maar eigenlijk niet mag van je dieet. Je lichaam zal het waarderen en daarnaast keer je terug met hernieuwde krachten.

Referenties:
1. http://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001120072314.htm
2. http://www.mayoclinic.org/how-many-hours-of-sleep-are-enough/expert-answers/FAQ-20057898
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16076989